Polvikipu, nivelrikko ja kuntosalitreeni

Portaissa kävely sattuu ja kyykkyjen jälkeen polvia kolottaa, kuulostaako tutulta? Minulla 30 v. oli se maaginen ikä kun kroppa alkoi ilmoitella itsestään erinäisten kremppojen ja kipuilujen muodossa. Noin 4-5 vuotta sitten vasen polveni alkoi kyykkyjen seurauksena oireilla ikävästi. Polven etuosaan tuli aika ajoin viiltävä kipu portaita noustessa, sitten oireet taas katosivat pitkäksi aikaa. Vuonna 2018 polvesta otettiin vihdoin magneetti ja diagnoosi oli 3-4 asteen patellofemoraalinen nivelrikko. Patellofemoraalinen nivelrikko kohdistuu siis polvilumpion ja reisiluun väliseen nivelpintaan, ei kantaville nivelpinnoille (sääri- ja reisiluun väliset nivelpinnat).

Kuvalähde: https://www.kintec.net/blog/bracing-for-patellofemoral-pain-syndrome/

nivelrikko JA KUNTOSALITREENI

Nivelrikko on etenevä tila, eikä sitä voida parantaa. Käypä hoito -suositusten mukaan paras lääkkeetön hoito nivelrikon hoidossa on terapeuttinen lihasvoimaharjoittelu sekä aerobinen harjoittelu (https://www.kaypahoito.fi/hoi50054#readmore). Mitä vahvemmat lihakset ovat siis tukemassa niveliä, sen parempi. Lihasten vahvistamiseen kuntosali on mitä mainioin paikka mutta myös sillä on iso merkitys mille lihaksille lihastyö ohjautuu treenin aikana. Etureisidominanssi on käsite, joka tarkoittaa että liikkeet ohjautuvat pääsääntöisesti etureiden lihaksille ja pakarat puolestaan lintsaavat treenin aikana. Jos kyykyt polttelevat siis ainoastaan etureisissä etkä tunne pakaroissa mitään, sinulla on todennäköisesti parannettavaa lihastasapainossa ja pakaroiden aktivaatiossa.

Miten ihmeessä nivelrikosta johtuva polvikipu voi sitten olla mahdollista ihmisellä, joka on treenannut yli 20 vuotta aktiivisesti? Eikö hyvän lihaskunnon pitänyt juurikin ehkäistä nivelrikkoa ja toimia sen hoidossa Käypä hoito -suositusten mukaisesti? No asia ei ole ihan näin yksinkertainen eli nivelrikon synnyssä on monta vaikuttavaa tekijää:

  1. Ikä ja perintötekijät
  2. Ylipaino ja lihavuus
  3. Vanhat vammat
  4. Raskas ruumiillinen työ (polven nivelrikossa erityisesti kyykistelyä vaativa työ)

    Lähde: https://www.kaypahoito.fi/hoi50054#readmore

POLVIKIPU JA Personal training

Omalla kohdalla perintötekijät sekä raskas kuntosaliharjoittelu ilman ohjausta ovat todennäköisesti olleet ne tekijät, jotka ovat altistaneet minut nivelrikolle. Perintötekijöilleen ei kukaan mitään mahda mutta treenitekniikoita voi aina parantaa esim. fysioterapeutin koulutuksen omaavan personal trainerin kanssa. Tänä päivänä oman personal trainerin palkkaaminen on jo arkipäivää mutta 20 vuotta sitten tilanne oli toinen ja salilla puuhasteltiin yksin, ilman trainerin valvovaa silmää. Vammojen ennaltaehkäisy onkin äärimmäisen tärkeää ja fysioterapeuttina sekä personal trainerina olenkin todella iloinen siitä, että ihmiset osaavat hakea nykyään ammattilaisen apua jo ennen kuntosaliharrastuksen aloittamista.

No mitä sitten tein tämän oman nivelrikko -diagnoosini jälkeen? Heitinkö hanskat tiskiin ja jätin treenin sikseen? No en, vaan otin asioista selvää ja konsultoin fysioterapeutti ja personal trainer -kollegaani polven kuntoutuksesta. Itseään kun on mahdoton objektiivisesti hoitaa, se on tullut monesti todettua. Hankin siis apua, enkä jäänyt tuleen makaamaan.

Kuntosalilla pystyn nykyään tekemään jaloille lähestulkoon kaikkia liikkeitä, liiallista etureisien kuormitusta kuitenkin välttäen. Hyviä polviystävällisiä liikkeitä löydät allaolevasta videosta:

(Kuvattu Espoossa, Säterinportin kuntokeskuksessa)

Etureiden alueen lihakset kiinnittyvät polvilumpion alueelle ja ollessaan kireinä ne vaikuttavat myös osaltaan lumpion asentoon ja nivelpintojen liukumiseen. Itse saan polveni pidettyä oireettomana tai hyvin vähäoireisena parhaiten tekemällä säännöllisesti kehonhuoltoa mm. foamrollerilla ja triggerpallolla etureiden lihaksille. Kehonhuolto yhdistettynä oikeaoppisiin treenitekniikoihin on paras tapa edesauttaa polven terveyttä ja vähentää kipua. Jo syntynyttä nivelrikkoa ei voi parantaa mutta polven oireiluun ja sitä kautta elämänlaatuun voi vaikuttaa paljonkin tekemällä oikeita asioita fiksusti, ei enemmän.

Ei siis murehdita liikaa diagnooseista, vaan eletään elämää ja jatketaan treenejä järki kädessä, kroppaa kunnioittaen. Jos tunnistit itsesi ja treenaaminen arveluttaa epämääräisen kipuilun vuoksi niin ota yhteyttä ja katsotaan treenitekniikat yhdessä kuntoon!

https://routatraining.com/ota-yhteytta/