Blog

Hannelen muutos – Vauva-arjesta takaisin treenin pariin

Hannelen tarina on hyvin tuttu. Uuden ja haastavan elämäntilanteen edessä monesti kuntoilu jää, kun vastuu pienestä ihmisestä on suuri. Asioiden tärkeysjärjestys menee uusiksi ja monesti omasta hyvinvoinnista huolehtiminen unohtuu. Kuntoilun edelle menee kuitenkin aina uni. Kun univelkaa on saatu riittävästi kuitattua ja arki alkaa rullaamaan, monella äidillä herää ajatus myös panostaa itseensä pitkästä aikaa. Se kannattaa, koska kun Sinä voit hyvin, se on myös hyväksi perheellesi. Alla asiakkaani Hannelen tarina.

’’Olen lapsena urheillut paljon ja pelasin vuosia koripalloa kilpatasolla. Aikuisiällä olen aina urheillut vaihtelevasti elämäntilanteen mukaan. Syksyllä 2016 meille syntyi esikoinen, joka sekoittikin sitten uuden äidin arjen totaalisesti ja samalla myös urheilu jäi kokonaan pois arkirutiineista.

Vauva-arjen alku oli monella tapaa haastavaa aikaa. Olen koko ajan pitänyt unta kaikkein tärkeimpänä osana jaksamista pikkulapsiarjessa. Kun esikoisemme alkoi nukkua paremmin ja sain omaa univelkaa korjattua, niin alkoi olla voimia tarttua muihin omaan jaksamiseen liittyviin asioihin. Tässä kohtaa oli aika palata urheilun pariin, mutta se ei käytännössä ollutkaan niin helppoa. Vaikka olin asian päättänyt, niin omin avuin ei aikaa urheilulle muka löytynyt enkä oikein tiennyt mistä ja miten aloittaisin, jotta hommassa olisi jotain järkeä. Lisäksi treenien poisjääminen ja raskausaika alkoivat tuntua kropassa lantion alueen kipuiluina, johon kaipasin helpotusta. Onneksi apuun tuli kannustava puoliso ja Kirsi. Tärkeimpinä tavoitteina oli oman jaksamisen ja mielialan paraneminen sekä se, että kroppa ei tuntunut enää omalta ja kaipasin siihen muutosta.

Aluksi sovittiin 6 kk yhteistyöstä ja asetettiin tavoitteet. Aika nopeasti kävi ilmi, että saan urheilusta todella paljon voimia arkeen. Aina treenin jälkeen on todella hyvä fiilis, mutta se ei rajoitu vaan siihen hetkeen, vaan mielialan paraneminen näkyy ihan yleisesti meidän perheen arjessa. Puolisoni mielestä tätä parempaa mielialalääkettä ei voi kukaan kehittää!

Kun jaksaminen alkoi parantua ja päästiin hiukan alkua pidemmälle, niin kävi selväksi, että treeni tekee todella hyvää mielen lisäksi myös kropalle. Lantion alueen kivut hävisivät ja kroppa (sekä puoliso :D) kiittää urheilun tuomasta muutoksesta. Onhan se nyt kiva huomata itsekin kuinka keho muokkautuu ja treenin vaikutus alkaa vähitellen ei vaan tuntua, vaan myös näkyä. Voimatasojen nousu on yllättänyt minut ensimmäisen 6 kk aikana. Tämä on kai luonnollista, kun lähdetään nollasta liikkeelle mutta minulle tuo kummasti lisämotivaatiota kun edistymisen huomaa myös salilla konkreettisesti, kun saa lisätä kiekkoja tankoon.

Omatoimisesti en olisi varmasti tätä suunnanmuutosta saanut arjessa tehtyä. Nautin urheilusta ja olen siksi tunnollinen salilla kävijä. Tarvitsen kuitenkin apua moneen asiaan. Siihen että treenaaminen on järkevää, teen liikkeet oikein enkä riko paikkoja, että esim. flunssakauden jälkeen pääsen taas hyvin uuteen vauhtiin ja siihen, että uskallan kokeilla uusia liikkeitä ja lisätä painoja niin, että kehitystä tapahtuu eikä treenaaminen tunnu junnaavan paikoillaan’’.

-Hannele

Sairasloma – yrittäjän painajainen?

Nyt kävi sitten niin että elämä heitti pienen kierrepallon akuutin umpilisäkkeen tulehduksen muodossa. Reilu viikko sitten jouduin hakeutumaan Espoon Jorvin sairaalan päivystykseen vatsakipujen vuoksi. Leikkaus meni hyvin ja hieman oli umpilisäke ehtinyt puhjeta, joten sain vielä tovin antibiootteja suoraan suoneen sairaalassa. Toipuminen on käynnissä ja sairaslomalla kotona pötkötellessä menee vielä tämä viikko. Toivon mukaan kaikki menee hyvin ja pääsen ensi viikolla palaamaan työn touhuun.

Elämä yllättää välillä ikävällä tavalla. Pötköttelyä tipassa Espoossa, Jorvin sairaalassa.


Personal trainerin sairasloma ja yrittäjyys

Minkälainen on sitten personal trainerin sairasloma ja kaatuuko yrittäjän talous sairasteluun? Aina välillä kuulee tämän kuolemattoman lauseen ”yrittäjällä ei ole varaa sairastaa” ja se kuulostaa mielestäni järjellä ajateltuna hyvin hassulta suhtautumiselta asiaan. Meillä kaikilla on kuitenkin vain se yksi terveys ja elämä, eikä sitä nyt työn takia kannata kenenkään vaarantaa, oli sitten yrittäjä tai ei.

Personal trainerin ammatissa ja yrittäjyydessä on omat hyvät ja huonot puolensa, kuten kaikissa asioissa. Sairastuessa toki huoli omasta taloudesta on yrittäjällä hyvinkin konkreettinen, homma ei pyöri ilman firman ainukaista työntekijää mitenkään. Olen sitä mieltä että yrittäjälle turvaa tuovat erilaiset vakuutukset, vaikka ne toki kalliita ovatkin. Itse haluan kuitenkin tietää että pääsen tarvittaessa hyvään hoitoon viipymättä ja näin pystyn myös palaamaan takaisin työhön mahdollisimman pian. Sairastumiselleen kun ei kukaan mitään voi ja sitä on turha yrittää mitenkään kontrolloida, tulee vaan lisää stressiä.

Vakuutuksista huolimatta personal trainer -yrittäjyys ei tietenkään ole riskitöntä toimintaa mutta parhaimmillaan se on riskinoton arvoista. Kaikki mitä teet, teet itseäsi varten ja onnistumiset työssä tuntuvat makeammilta. Lisäksi taloudellinen tilanne on parempi kun kaikki tienatut roposet jäävät omaan taskuun, toisin kuin palkollisena työskentelevällä personal trainerilla. Myös asiakkaat hyötyvät tästä, suurempi tuntikorvaus työstä mahdollistaa sen, että voit ottaa vähemmän asiakkaita ja tehdä laadukasta työtä oman jaksamisen ehdoilla.

Toivotan kaikille terveyttä syksyn koleuteen ja toivon toki tätä myös omalle kohdalleni jatkossa. Mennään rautaisella otteella vaikeuksien kautta voittoon!

Alaselän kipu ja saliharjoittelu

Epäspesifi alaselkäkipu on yksi yleisimmistä diagnooseista, jonka voi saada käydessään lääkärin vastaanotolla. Useimmiten hoidoksi määrätään fysioterapiaa ja syvien lihasten vahvistamista x kertaa fysioterapeutin opastuksella. Moni saakin harjoitteista paljon apua mutta miettii samalla uskaltaako treenata salilla samaan aikaan rikkomatta itseään? Tässä apuun rientää fysioterapeutin koulutuksella varustettu personal trainer.

Alaselkäkivun huomioiminen treenissä

Fysioterapeutin koulutuksen omaava personal trainer pystyy huomioimaan myös edellämainitun epäspesifin alaselkäkivun salitreenissä. Fysioterapeuttiset harjoitteet voi yhdistää helposti vaikka alkulämmittelyyn, jonka tarkoituksena on saada yleislämpö kehoon ja aktivoida tukilihakset ennen varsinaista treeniä. Näin treenistä saadaan enemmän irti ja tekeminen on sekä turvallisempaa että tehokkaampaa.

Miksi tukilihasten aktivointi on tärkeää?

Jos kärsit alaselän kiputiloista, on tärkeää että minimoidaan virheellinen kuormitus saamalla syvät, rankaa tukevat lihakset käyttöön. Myös vammojen ja kipujen ennaltaehkäisyssä on oleellisen tärkeää että kehoa kuormitetaan tasapainoisesti ja tällöin myös asentoa ylläpitävien lihasten tulee olla kunnossa. Alla hyvä esimerkki siitä, mitä jo muutamalla keskivartaloa sekä lantion sivuttaistukea aktivoivalla harjoitteella saadaan aikaan n. 1 kk harjoittelulla.

Vas. kuvassa lähtötilanne, jossa selkeästi huomattavissa asennon romahtaminen (oik. puoli lantiosta nousee ja vartalo kiertyy vas. puolelta eteen). Oik. kuvassa n. 1 kk harjoittelua takana ja lantio saanut huomattavasti lisää vakautta. Keskivartalon kiertosuunnan harjoitteet jatkuvat, jotta saadaan myös siihen lisää parannusta.
Kuvauspaikka: Kuntokeskus Säterinportti, Espoo (Leppävaara)

Personal trainer is back in business! Hommat jatkuu taas Espoon Leppävaarassa tuttuun tapaan. Mutta mites kun se loma ei mennytkään kuin Strömsössä…

Personal training – ja fysioterapiapalvelut ovat siis taas lomailun jälkeen käynnissä täyttä häkää Espoossa ja ilmassa on tekemisen meininkiä. Mä niin tykkään tästä valmennushommasta että oli kyllä kiva palata töihin 3 viikon lomailun jälkeen!


No miten se personal trainerin loma sitten meni…

Monet ihanat personal training- ja fysioterapia -asiakkaani ovat kyselleet että miten mun loma meni. Olen aika huono kaunistelemaan asioita ja vastaukseksi olen antanutkin että kiitos kysymästä, ei ehkä ihan nappiin mennyt mutta loma on aina lomaa kuitenkin. Kaikennäköistä vastoinkäymistä ja ikävyyttä voi tulla siis lomallakin mutta näinhän se elämässä vaan on ja se on hyväksyttävä. Tietysti asiat saa harmittaa mutta niihin ei saa jäädä liiaksi vellomaan, vaan täytyy vaan nostaa pää pystyyn ja mennä eteenpäin. Tämä pätee tietysti ihan muuhunkin loman ulkopuoliseen elämään ja erityisesti myös personal training- ja fysioterapia -projekteihin sekä elämäntapamuutoksen tekemiseen.

Joskus niiden vastoinkäymisten edessä on vaan pakko nöyrtyä…


Personal training, fysioterapia tai elämäntapamuutos -projekti kannattaa aloittaa nyt!

Varsinkin elämäntapamuutos -projekteille tulee varata riittävästi aikaa, jotta homma ei kaadu heti ensimmäiseen vastoinkäymiseen. Personal trainer auttaa ja tukee tilanteissa kun tuntuu että tavoitteet ovat vielä kovin kaukana ja eteen tulee se ensimmäinen kupru. Aloita siis elämäntapamuutos, personal training- tai fysioterapiaprojektisi jo tänään ja ota yhteyttä!

Lapatuki, olkapääkipu ja selkätreeni

Lapatuki on varmasti monelle tuttu käsite mutta mitä se oikein käytännössä tarkoittaa ja mitä hyötyä siitä on? Jos kiusanasi on olkapääkipu niin lapatuella on paljonkin merkitystä, samoin jos tavoitteenasi on kasvattaa selästäsi se kuuluisa ’’ladonovi’’ eli saada lihasmassaa ja muotoa yläkroppaan. Personal trainerina ja fysioterapeuttina ymmärrän että molemmat tavoitteet ovat arvokkaita ja tukevat saumattomasti toisiaan, kipeän olkapään kanssa kun ei kunnon treeni onnistu optimaalisesti.

Olkanivel on pallonivel, jonka ansiosta nivelen liikkuvuus on lähtökohtaisesti hyvin laaja mutta tällä seikalla on myös varjopuolensa. Mitä liikkuvampi nivel, sitä alttiimpi se on nimittäin vaurioille ja rasitusvammoille. Jos niveleen kohdistuu paljon hallitsematonta liikettä, voivat sitä ympäröivät kudokset rasittua liikaa, jolloin olkapää alkaa pikkuhiljaa kipuilla. Hiljalleen hiipivä olkapääkipu voi olla mm. seurausta huonosta työergonomiasta näyttöpäätetyössä, jolloin olkapää pääsee tyypillisesti valahtamaan eteenpäin. Äkillisesti tapahtuva, riuhtaiseva liike voi myös johtaa olkapään alueen vaivoihin jos sitä tukevat lihakset eivät ole ajoissa hereillä.

Upper Crossed Syndrome eli ns. lihasepätasapainon aiheuttama huono ryhti.
Kuvalähde: https://acornhealth.org.uk/upper-crossed-syndrome-how-poor-posture-causes-pain/

olkapääkipu, lihasepätasapaino ja personal training

Selän lihakset ovat erittäin suuressa roolissa olkapääkivun ehkäisyssä ja hoidossa. Hyvin yleistä on että rintalihakset ovat erittäin kireät, jolloin olkapäät kääntyvät eteenpäin. Kireät rintalihakset aiheuttavat myös sen että selän lihakset ovat jatkuvassa venytyksessä, jonka vuoksi niitä on vaikeampi aktivoida treenissä. Jos tavoitteenasi on nk. leveä selkä tai x -mallinen kroppa on sitä vaikea saavuttaa jos selkätreenit eivät mene perille kohteeseen.

Osaava personal trainer pystyy huomioimaan olkapääkivun treenissä sekä ohjaamaan tarvittaessa kuntouttavia sekä lihasepätasapainoa korjaavia harjoitteita. Joskus ohjaaminen fysioterapeutille saattaa tosin olla paikallaan, parhaat tulokset saavutetaan usein kokemukseni mukaan yhteistyöllä. Vaikka olen itse koulutukseltani myös fysioterapeutti, hankalammissa tapauksissa ohjaan asiakkaan mielelläni eteenpäin vaikkapa OMT -fysioterapeutin vastaanotolle tarkempaan tutkimukseen. Monesti näin saadaan huomattavasti suurempi hyöty myös personal training -tapaamisista.

Lapatuki ja selän lihasmassan lisääminen

Itselläni salitreenin tavoitteena on ollut jo pitkään kropan muokkaaminen sitä kuuluisaa x -mallia kohti ja pitkäaikaisena haaveenani onkin vielä joku päivä osallistua Body Fitness -kisoihin. Toki ensisijaisena tavoitteenani on mahdollisimman hyvinvoiva, kivuton ja toimiva keho mutta ulkonäöllisiä seikkoja ei kannata myöskään vähätellä. Minulle on tuottanut suurta iloa ja onnistumisen tunnetta että olen vihdoin saanut selkätreenin menemään sinne minne pitääkin sekä saanut oikeanlaista kehitystä aikaiseksi eli leveyttä selkään.

Mikä on sitten ollut avain tähän kehitykseen? Oleellinen asia on ollut ymmärtää miten se kuuluisa lapatuki otetaan käyttöön treenissä. Apuna tässä on toiminut fysioterapeutti- ja valmentajakollegani Sanna Eloranta Tampereelta. Muistan vielä kun luin Sannan kirjoittamaa juttua 3D -olkapäistä Probody -lehdestä v. 2015 ja mietin että tuossapa on asiansa osaava tyyppi. Otin Sannaan yhteyttä v. 2017 kesällä kun turhauduin kipuilevaan hartiaani ja halusin lisää lihasmassaa juurikin selkään ja olkapäihin. Vaikka siis olisi itse kuinka ammattilainen tahansa, aina voi hyötyä toisen näkökulmasta saaduista ohjeista. Ja ne ohjeet todellakin tekivät tehtävänsä, selän lihasmassaan saatiin huomattavaa kehitystä aikaiseksi kun treenit alkoivat mennä perille kohteeseen. Vaikka asun Espoossa, käyn yhä visiitillä Sannan luona aika ajoin Tampereella saakka, koska haluan saada toisen asiantuntijan näkemystä ja osaamista omiin kehityskohteisiini.

Selän kehitystä v. 2016-2019

Jos kiusanasi on siis olkapää- ja/tai hartiakivut, joista haluat eroon tai tavoitteenasi on yksinkertaisesti rakentaa leveä selkä, ota yhteyttä ja pistetään homma tulille!

Polvikipu, nivelrikko ja kuntosalitreeni

Portaissa kävely sattuu ja kyykkyjen jälkeen polvia kolottaa, kuulostaako tutulta? Minulla 30 v. oli se maaginen ikä kun kroppa alkoi ilmoitella itsestään erinäisten kremppojen ja kipuilujen muodossa. Noin 4-5 vuotta sitten vasen polveni alkoi kyykkyjen seurauksena oireilla ikävästi. Polven etuosaan tuli aika ajoin viiltävä kipu portaita noustessa, sitten oireet taas katosivat pitkäksi aikaa. Vuonna 2018 polvesta otettiin vihdoin magneetti ja diagnoosi oli 3-4 asteen patellofemoraalinen nivelrikko. Patellofemoraalinen nivelrikko kohdistuu siis polvilumpion ja reisiluun väliseen nivelpintaan, ei kantaville nivelpinnoille (sääri- ja reisiluun väliset nivelpinnat).

Kuvalähde: https://www.kintec.net/blog/bracing-for-patellofemoral-pain-syndrome/

nivelrikko JA KUNTOSALITREENI

Nivelrikko on etenevä tila, eikä sitä voida parantaa. Käypä hoito -suositusten mukaan paras lääkkeetön hoito nivelrikon hoidossa on terapeuttinen lihasvoimaharjoittelu sekä aerobinen harjoittelu (https://www.kaypahoito.fi/hoi50054#readmore). Mitä vahvemmat lihakset ovat siis tukemassa niveliä, sen parempi. Lihasten vahvistamiseen kuntosali on mitä mainioin paikka mutta myös sillä on iso merkitys mille lihaksille lihastyö ohjautuu treenin aikana. Etureisidominanssi on käsite, joka tarkoittaa että liikkeet ohjautuvat pääsääntöisesti etureiden lihaksille ja pakarat puolestaan lintsaavat treenin aikana. Jos kyykyt polttelevat siis ainoastaan etureisissä etkä tunne pakaroissa mitään, sinulla on todennäköisesti parannettavaa lihastasapainossa ja pakaroiden aktivaatiossa.

Miten ihmeessä nivelrikosta johtuva polvikipu voi sitten olla mahdollista ihmisellä, joka on treenannut yli 20 vuotta aktiivisesti? Eikö hyvän lihaskunnon pitänyt juurikin ehkäistä nivelrikkoa ja toimia sen hoidossa Käypä hoito -suositusten mukaisesti? No asia ei ole ihan näin yksinkertainen eli nivelrikon synnyssä on monta vaikuttavaa tekijää:

  1. Ikä ja perintötekijät
  2. Ylipaino ja lihavuus
  3. Vanhat vammat
  4. Raskas ruumiillinen työ (polven nivelrikossa erityisesti kyykistelyä vaativa työ)

    Lähde: https://www.kaypahoito.fi/hoi50054#readmore

POLVIKIPU JA Personal training

Omalla kohdalla perintötekijät sekä raskas kuntosaliharjoittelu ilman ohjausta ovat todennäköisesti olleet ne tekijät, jotka ovat altistaneet minut nivelrikolle. Perintötekijöilleen ei kukaan mitään mahda mutta treenitekniikoita voi aina parantaa esim. fysioterapeutin koulutuksen omaavan personal trainerin kanssa. Tänä päivänä oman personal trainerin palkkaaminen on jo arkipäivää mutta 20 vuotta sitten tilanne oli toinen ja salilla puuhasteltiin yksin, ilman trainerin valvovaa silmää. Vammojen ennaltaehkäisy onkin äärimmäisen tärkeää ja fysioterapeuttina sekä personal trainerina olenkin todella iloinen siitä, että ihmiset osaavat hakea nykyään ammattilaisen apua jo ennen kuntosaliharrastuksen aloittamista.

No mitä sitten tein tämän oman nivelrikko -diagnoosini jälkeen? Heitinkö hanskat tiskiin ja jätin treenin sikseen? No en, vaan otin asioista selvää ja konsultoin fysioterapeutti ja personal trainer -kollegaani polven kuntoutuksesta. Itseään kun on mahdoton objektiivisesti hoitaa, se on tullut monesti todettua. Hankin siis apua, enkä jäänyt tuleen makaamaan.

Kuntosalilla pystyn nykyään tekemään jaloille lähestulkoon kaikkia liikkeitä, liiallista etureisien kuormitusta kuitenkin välttäen. Hyviä polviystävällisiä liikkeitä löydät allaolevasta videosta:

(Kuvattu Espoossa, Säterinportin kuntokeskuksessa)

Etureiden alueen lihakset kiinnittyvät polvilumpion alueelle ja ollessaan kireinä ne vaikuttavat myös osaltaan lumpion asentoon ja nivelpintojen liukumiseen. Itse saan polveni pidettyä oireettomana tai hyvin vähäoireisena parhaiten tekemällä säännöllisesti kehonhuoltoa mm. foamrollerilla ja triggerpallolla etureiden lihaksille. Kehonhuolto yhdistettynä oikeaoppisiin treenitekniikoihin on paras tapa edesauttaa polven terveyttä ja vähentää kipua. Jo syntynyttä nivelrikkoa ei voi parantaa mutta polven oireiluun ja sitä kautta elämänlaatuun voi vaikuttaa paljonkin tekemällä oikeita asioita fiksusti, ei enemmän.

Ei siis murehdita liikaa diagnooseista, vaan eletään elämää ja jatketaan treenejä järki kädessä, kroppaa kunnioittaen. Jos tunnistit itsesi ja treenaaminen arveluttaa epämääräisen kipuilun vuoksi niin ota yhteyttä ja varaa aika ilmaiseen demotapaamiseen, katsotaan treenitekniikat yhdessä kuntoon!

https://routatraining.com/ota-yhteytta/