Alaselän kipu ja saliharjoittelu

Epäspesifi alaselkäkipu on yksi yleisimmistä diagnooseista, jonka voi saada käydessään lääkärin vastaanotolla. Useimmiten hoidoksi määrätään fysioterapiaa ja syvien lihasten vahvistamista x kertaa fysioterapeutin opastuksella. Moni saakin harjoitteista paljon apua mutta miettii samalla uskaltaako treenata salilla samaan aikaan rikkomatta itseään? Tässä apuun rientää fysioterapeutin koulutuksella varustettu personal trainer.

Alaselkäkivun huomioiminen treenissä

Fysioterapeutin koulutuksen omaava personal trainer pystyy huomioimaan myös edellämainitun epäspesifin alaselkäkivun salitreenissä. Fysioterapeuttiset harjoitteet voi yhdistää helposti vaikka alkulämmittelyyn, jonka tarkoituksena on saada yleislämpö kehoon ja aktivoida tukilihakset ennen varsinaista treeniä. Näin treenistä saadaan enemmän irti ja tekeminen on sekä turvallisempaa että tehokkaampaa.

Miksi tukilihasten aktivointi on tärkeää?

Jos kärsit alaselän kiputiloista, on tärkeää että minimoidaan virheellinen kuormitus saamalla syvät, rankaa tukevat lihakset käyttöön. Myös vammojen ja kipujen ennaltaehkäisyssä on oleellisen tärkeää että kehoa kuormitetaan tasapainoisesti ja tällöin myös asentoa ylläpitävien lihasten tulee olla kunnossa. Alla hyvä esimerkki siitä, mitä jo muutamalla keskivartaloa sekä lantion sivuttaistukea aktivoivalla harjoitteella saadaan aikaan n. 1 kk harjoittelulla.

Vas. kuvassa lähtötilanne, jossa selkeästi huomattavissa asennon romahtaminen (oik. puoli lantiosta nousee ja vartalo kiertyy vas. puolelta eteen). Oik. kuvassa n. 1 kk harjoittelua takana ja lantio saanut huomattavasti lisää vakautta. Keskivartalon kiertosuunnan harjoitteet jatkuvat, jotta saadaan myös siihen lisää parannusta.
Kuvauspaikka: Kuntokeskus Säterinportti, Espoo (Leppävaara)