Lapatuki, olkapääkipu ja selkätreeni

Lapatuki on varmasti monelle tuttu käsite mutta mitä se oikein käytännössä tarkoittaa ja mitä hyötyä siitä on? Jos kiusanasi on olkapääkipu niin lapatuella on paljonkin merkitystä, samoin jos tavoitteenasi on kasvattaa selästäsi se kuuluisa ’’ladonovi’’ eli saada lihasmassaa ja muotoa yläkroppaan. Personal trainerina ja fysioterapeuttina ymmärrän että molemmat tavoitteet ovat arvokkaita ja tukevat saumattomasti toisiaan, kipeän olkapään kanssa kun ei kunnon treeni onnistu optimaalisesti.

Olkanivel on pallonivel, jonka ansiosta nivelen liikkuvuus on lähtökohtaisesti hyvin laaja mutta tällä seikalla on myös varjopuolensa. Mitä liikkuvampi nivel, sitä alttiimpi se on nimittäin vaurioille ja rasitusvammoille. Jos niveleen kohdistuu paljon hallitsematonta liikettä, voivat sitä ympäröivät kudokset rasittua liikaa, jolloin olkapää alkaa pikkuhiljaa kipuilla. Hiljalleen hiipivä olkapääkipu voi olla mm. seurausta huonosta työergonomiasta näyttöpäätetyössä, jolloin olkapää pääsee tyypillisesti valahtamaan eteenpäin. Äkillisesti tapahtuva, riuhtaiseva liike voi myös johtaa olkapään alueen vaivoihin jos sitä tukevat lihakset eivät ole ajoissa hereillä.

Upper Crossed Syndrome eli ns. lihasepätasapainon aiheuttama huono ryhti.
Kuvalähde: https://acornhealth.org.uk/upper-crossed-syndrome-how-poor-posture-causes-pain/

olkapääkipu, lihasepätasapaino ja personal training

Selän lihakset ovat erittäin suuressa roolissa olkapääkivun ehkäisyssä ja hoidossa. Hyvin yleistä on että rintalihakset ovat erittäin kireät, jolloin olkapäät kääntyvät eteenpäin. Kireät rintalihakset aiheuttavat myös sen että selän lihakset ovat jatkuvassa venytyksessä, jonka vuoksi niitä on vaikeampi aktivoida treenissä. Jos tavoitteenasi on nk. leveä selkä tai x -mallinen kroppa on sitä vaikea saavuttaa jos selkätreenit eivät mene perille kohteeseen.

Osaava personal trainer pystyy huomioimaan olkapääkivun treenissä sekä ohjaamaan tarvittaessa kuntouttavia sekä lihasepätasapainoa korjaavia harjoitteita. Joskus ohjaaminen fysioterapeutille saattaa tosin olla paikallaan, parhaat tulokset saavutetaan usein kokemukseni mukaan yhteistyöllä. Vaikka olen itse koulutukseltani myös fysioterapeutti, hankalammissa tapauksissa ohjaan asiakkaan mielelläni eteenpäin vaikkapa OMT -fysioterapeutin vastaanotolle tarkempaan tutkimukseen. Monesti näin saadaan huomattavasti suurempi hyöty myös personal training -tapaamisista.

Lapatuki ja selän lihasmassan lisääminen

Itselläni salitreenin tavoitteena on ollut jo pitkään kropan muokkaaminen sitä kuuluisaa x -mallia kohti ja pitkäaikaisena haaveenani onkin vielä joku päivä osallistua Body Fitness -kisoihin. Toki ensisijaisena tavoitteenani on mahdollisimman hyvinvoiva, kivuton ja toimiva keho mutta ulkonäöllisiä seikkoja ei kannata myöskään vähätellä. Minulle on tuottanut suurta iloa ja onnistumisen tunnetta että olen vihdoin saanut selkätreenin menemään sinne minne pitääkin sekä saanut oikeanlaista kehitystä aikaiseksi eli leveyttä selkään.

Mikä on sitten ollut avain tähän kehitykseen? Oleellinen asia on ollut ymmärtää miten se kuuluisa lapatuki otetaan käyttöön treenissä. Apuna tässä on toiminut fysioterapeutti- ja valmentajakollegani Sanna Eloranta Tampereelta. Muistan vielä kun luin Sannan kirjoittamaa juttua 3D -olkapäistä Probody -lehdestä v. 2015 ja mietin että tuossapa on asiansa osaava tyyppi. Otin Sannaan yhteyttä v. 2017 kesällä kun turhauduin kipuilevaan hartiaani ja halusin lisää lihasmassaa juurikin selkään ja olkapäihin. Vaikka siis olisi itse kuinka ammattilainen tahansa, aina voi hyötyä toisen näkökulmasta saaduista ohjeista. Ja ne ohjeet todellakin tekivät tehtävänsä, selän lihasmassaan saatiin huomattavaa kehitystä aikaiseksi kun treenit alkoivat mennä perille kohteeseen. Vaikka asun Espoossa, käyn yhä visiitillä Sannan luona aika ajoin Tampereella saakka, koska haluan saada toisen asiantuntijan näkemystä ja osaamista omiin kehityskohteisiini.

Selän kehitystä v. 2016-2019

Jos kiusanasi on siis olkapää- ja/tai hartiakivut, joista haluat eroon tai tavoitteenasi on yksinkertaisesti rakentaa leveä selkä, ota yhteyttä ja pistetään homma tulille!